Leskovacki domaći ajvar,ukus juga i ručnog rada.
0

Smešten u plodnoj nizini gde se ukrštaju brojni značajni putevi Leskovac je u istoriji poznat kao živa varoš u kome se na vašarima trgovalo, razmenjivala iskustva i znanja. Pored svih povrtarskih kultura ipak se isticala se paprika. Međutim kada je paprike bilo previše a sezona kratka, stvorila se potreba da se paprika sačuva za zimske i prolećne dane. Tako je paprika, osim u računima seljaka i trgovaca, našla svoje mesto i u kulinarskim receptima pod nazivom „ajvar“ ili  „leskovački domaći ajvar“.

Udruženje proizvođača  „Leskovački ajvar“ ,nosilac imena porekla „ Leskovački domaći ajvar“ je osnovano 2009. god i okuplja proizvođače iz različitih sela u okolini Leskovca. Od davnina pa i danas proizvođači Leskovačkog ajvara žive za papriku i od paprike.

Leskovački domaći ajvar, proizvodi se isključivo od crvene paprike autohtonih sorti:  domaće kanije, kurtovske kapije i palanačkog čuda. Ima prijatan ukus pečene i upržene paprike i ne sme da sadrži delove semene lože ili tamnih delova pokožice pečene paprike. Proizvodi se kao blagi i ljuti ajvar.

U procesu proizvodnje Leskovačkog domaćeg ajvara  se ogleda dugogodišnje nepisano znanje koje je lokalno stanovništvo nasledilo. Domaće sorte trostrane paprike ajvaruše „ kanije“ čiji plodovi oblikom odgovaraju procesu pečenja na ravnoj ploči. Kvalitet, prirodna aroma i karakteristike sveže paprike se čuvaju kroz dugotrajan ručni način proizvodnje – pečenje na otvorenom plamenu, ručno ljušćenje, mlevenje, ceđenje, prženje… sve dugotrajno, polako, bez žurbe , kako bi se sačuvao ukus juga i sunca u ovom omiljenom namazu i salati, Leskovačkom domaćem ajvaru.

Ajvar se pravi svuda, na celom Balkanu ali samo Leskovački domaći ajvar čuva ukus sunčanog  juga!

Sastav: crvena paprika, so, suncokretovo ulje, sirće

Leave a Comment

Your email address will not be published.

0

GORE