Da li ste znali da sok od paradajza može biti vaš saveznik na putu do vitke do linije?
0

Koliko često pijete sok od paradajza? Sigurno ne u onoj meri u kojoj pijete druge voćne sokove, ili neku manje svežu i manje zdravu i gaziranu varijantu. Ali razmislite – i paradajz je zapravo voće, zar ne? Pošto je to nedovoljan razlog da počnete da ga pijete, pročitajte ostatak teksta i saznajte za neki razlog više.Sokovi od povrća postaju sve popularniji, kao i način ishrane poznatiji kao „Juicing“ . To je zapravo odličan način da u telo unesete neophodne vitamine, posebno onda ako baš i niste ljubitelj voća i povrća. Tu gde je sveže voće i povrće, nezaobilazan je i paradajz.

Sve zdravstvene prednosti paradajza.

Bilo da ga volite ili ne, paradajz je zdrav i trebalo bi da ga jedete što češće, ili da napravite sok od njega. A šta je unutra?

Paradajz - Pijaca Obrenovac - prodaja online voća i povrća

Ovo su neki od razloga zbog kojih je on dobar za zdravlje i neki od vitamina i minerala koji su deo njegovog sastava, zahvaljujući kojima paradajz uopšte ima bilo kakve zdravstvene prednosti.

 • Bogatsvo vitaminima A i C. Brojne su prednosti ovih vitamina, ali hajde da izdvojimo one koje su svima poznate kao što  su dobar vid, zdravlje kostiju i zuba kao i generalno bolji imunitet.
 • Vitamin  B3 i B6 . Sok od paradajza bogat je ovim vitaminima koji se smatraju bitnim faktorima kada je stabilizovanje nivoa holestereola u pitanju. Čaša soka dnevno bitno utiče na smanjenje lošeg holesterola. Vitamin B6 razbija homocisten, jedinjenje koje oštećuje krvne sudove i dovodi do srčanih bolesti.
 • Paradajz je bogat i magnezijumom koji pokreće naše mišiće, uključujući i onaj koji pumpa krv. Sve u svemu, on je odlična namirnica za  srce!
 • Hlor i sumpor potpomažu bolji rad jetre i bubrega, što je ključno u procesu detoskifikacije tela.
 • Paradajz je odličan izvor antioksidanasa i ukoliko želite da budete puni energije i zdravi, gotovo da nema boljeg voća od njega. Nije ni čudo što se smatra rajskim voćem. Smatra se da je toliko dobar, da sprečava pojavu određenih oblika raka.
 • Kako sok od paradajza topi masne naslage?

 • Možda vam sama činjenica da je zdrav nije dovoljna inspircija da isprobate sok od ovog  voća. A kako vam zvuči činjenica da ovaj sok topi masne naslage? Otkud uopšte  paradajzu takva sposobnost?Pre svega radi se o broju kalorija u ovoj namirniciČaša soka od paradajza ima oko  60 kalorija , pri čemu dobijate i odličnu količinu kalcijuma, vitamina C , gvožđa i ona je savršeno piće koje možete da implementirate u svoj zdrav doručak.
 • Koliko paradajz ima kalorija?

  Možda se čini da je sok od paradajza manje kaloričan  pa samim tim i bolji izbor od svežeg komada ovog kiselkastog voća, kada vam je cilj da istanjite struk. U soku ima ima oko 60 kalorija jer su u njega dodati i drugi sastojci. Sam paradajz ima mnogo manje kalorija ukoliko ga jedete sirovog i nezačinjenog. 100 g paradajza ima oko 18 kalorija, odnosno jedan komad srednje veličine ima oko 22 kalorije.

  Ne samo da ima malo kalorija, već sok od paradajza sprečava napade gladi i želju za hranom. Naime, ekipa stručnjaka iz oblasti nutricionizma ustanovila je da hrana koja ima oštar i kislekast ukus snažnije utiče na naše čulo ukusa i na neki način ga preopterućeje, čini da ostajemo duži siti. Samim tim, manje smo skloni da posegnemo za hranom i onda kada nismo gladni.

  Sok od paradajza stimuliše rad creva, a  ukoliko želite ravan stomak i manje sala na struku, onda je ovo jedan od neophodnih uslova za uspeh. Sok od pradajza sprečava zatvor, delom zato što na taj način unosite preko potrebnu tečnost, delom tako što  pospešuje rad jetre koja na svoj način sprčava zatvor.

  Paradajz je bogat vlaknima, a ona su ta koja omogućavaju da se osećamo sito. Porcija salate  sadrži više vlakana od  soka, ali i sok je dobra opcija ako ne uživate u salati.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

0

GORE