Ojačajte organizam povrćem koje sadrži gvožđe
0
Povrće koje sadrži gvožđe

Povrće koje sadrži gvožđe veoma je zdravo i ima neverovatna lekovita svojstva po ljudski organizam. Preporučljivo je konzumirati ga makar jednom dnevno kako bi imunitet ojačao.

Ukoliko patite od nekog oblika anemije, povrće koje sadrži gvožđe odličan je izbor za vas.

Gvožđe -Mineral koji čuva naše zdravlje

Gvožđe je jedan od osnovnih minerala neophodnih da ljudsko telo funkcioniše onako kako bi i trebalo.

Da li ste ikada osetili neobjašnjiv zamor i pad koncentracije? Stigla vas je apsolutna iscrpljenost i osetili ste da vaš imunitet nije u punoj snazi? To, između ostalog može da bude znak da patite od nedostatka gvožđa.

Gvožđe je zaslužno za prenošenje kiseonika do svih delova tela i ukoliko ga uskratite svom organizmu, postojaće primetne posledice.

Gvožđe je osnov dobrog zdravlja, jer pored glavne uloge u eliminaciji ugljen dioksida, oko takođe potpomaže u stvaranju određenih hormona.

Ovaj mineral nalazi se uglavnom u namirnicama životinjskog porekla, ali i u biljnim namirnicama odnosno u određenim vrstama povrća. Ukoliko ste vegetarijanac ili vegan, povrće koje sadrži gvožđe nikako ne smete izuzimati iz obroka.

Prema tome, izvore ovog nezamenljivog minerala delimo na hem i nehem izvore gvožđa.

Povrće koje sadrži gvožđe

Hem gvožđe dobijamo iz hemoglobina. Unosimo ga putem ishrane životinjskim namirnicama, naročito crvenim mesom. Lakše i brže se apsorbuje u organizmu.

Nehem gvozđe još jedan je bitan izvor gvožđa. Iako se sporije apsorbuje, esencijalan je za naše sveukupno zdravlje. Povrće koje sadrži gvožđe na prvom je mestu namirnica koje sadrže nehem gvožđe.

Ovo povrće prirodni je zaštitnik vašeg zdravlja, naročito u vremenu borbe protiv virusa i aktuelne pandemije Covid-19. Zbog toga, Pijaca Obrenovac nudi vam mnogo izbora povrća bogatog gvožđem.

Povrće koje sadrži gvožđeMahunarkama protiv anemije

Metabolički procesi kojima se stvara energija neophodna za svakodnevno obavljanje aktivnosti potpomognuti su raznim vitaminima i mineralima. Gvožđe je primarno gorivo za ovakve procese u našem organizmu.

Osobe koje pate od manjka gvožđa imaju anemiju. Posledica anemije je umor, nedostatak energije, slaba koncentracija i razdražljivost. Prema tome, jasno je koliko je ovaj mineral zapravo važan.

Pored mesa, kao glavnog izvora gvožđa, neophodno je unositi ga i putem raznog povrća. Povrće koje sadrži gvožđe morate unositi na svakodnevnom nivou jer se slabije i sporije apsorbuje u čovekovom telu.

Mahunarke su definitivno najbolji izvor nehem gvožđa. Prema tome, u svoju ishranu obavezno uvrstite sledeće namirnice:

  • Pasulj–ovo povrće sadrži čak 8.7 mg gvožđa u 100g. Da li više volite crveni ili crni pasulj, nevažno je. One vrste zadovoljiće dnevne potrebe za gvožđem. Pored toga, pasulj će vam pomoći u regulaciji krvnog pritiska.
  • Sočivo–Iako sadrži manje gvožđa od pasulja, ima ogromnu količinu belančevina i nutritivno je veoma bogata mahunarka.
  • Grašak –Veoma popularna namirnica na našim prostorima bogata je antioksidantima koji čuvaju naše zdravlje.

Pored mahunarki, zeleno povrće takođe je dobar izvor gvožđa.

Povrće koje sadrži gvožđe

Spanać je nadaleko poznat kao namirnica sa puno ovog minerala. Takođe, ne smemo zaboraviti ni na blitvu i kelj kada govorimo o zelenom povrću. Za održavanje kilaže ili za smanjenje iste, preporučuje se unos listanog zelenog povrća. Pored toga, bogato je vitaminima koji čine da se gvožđe lakše apsorbuje.

Krompir je takođe povrće koje sadrži gvožđe. Doduše, gvožđe se nalazi u ljusci ovog povrća i preporučujemo da ga tako i pripremate.

Određene vrste pečuraka poput bukovače, ukoliko ih volite, mogu vam poslužiti kao zdrava zamena za meso.

Povrće koje sadrži gvožđe –konzumirajte ga umereno

Iako je neophodno za pravilno funkcionisanje organizma i jak imunitet, povrće koje sadrži gvožđe morate konzumirati sa merom. Ovo je veoma važno ukoliko gvožđe takođe unosite i preko određenih suplemenata. Iako retka, moguća su i predoziranja gvožđem. Prema tome, umernost je ključ dobrog zdravlja i kvalitetne i izbalansirane ishrane.

Na tezgi Pijace Obrenovac možete pronaći ogroman izbor svežeg i zdravog voća i povrća. Takođe, postoji i opcija besplatne dostave voća i povrća na kućnu adresu za sve građane ove beogradske opštine. Pijaca Obrenovac ovom odlukom sačuvala je vaše zdravlje. Sada potrebno samo nekoliko klikova da vitamini i minerali stignu do vaših vrata!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

0

GORE