Crni luk

Crni luk

100.00 rsd /kg

-
+
Kategorija: Oznake: ,

Crni luk je nezamenljivi sastojak većine jela i nijedno od njih ne može biti ukusno ako ne sadrži bar malu glavicu ovog povrća. Iznenađujuće je to što crni luk spada u porodicu ljiljana. Iako ne miriše kao ljiljan, svi ga obožavaju jer je veoma hranljiv i zdrav.

Svi znamo da je crni luk gotovo neizbežan sastojak u svakodnevnoj ishrani ali on pored gastronomske primene, spada u povrće koje ima dosta lekovitih svojstava, upravo zato što sadrži antioksidanse i sumporna jedinjena. Luk je omiljen u prirodnoj medicini, često ga koriste.

Iako postoji više vrsta luka, sve vrste luka su lekovite. Crni luk se koristio i koristi za lečenje raznih bolesti, ali on je zapravo najbolji za čišćenje krvi od toksina. Sirovi luk sadrži 40 kalorija na 100 grama. Sastoji se od 89 odsto vode, 9 odsto ugljenih hidrata, 1,7 odsto vlakana, te minimalne količine proteina i masti. Najznačajnija vlakna u luku su fruktani koji potpomažu zdravu floru u crevima. Luk je takođe dobar izvor vitamina C koji je važan za imunitet, kao i vitamina B6 važnog za stvaranje crvenih krvnih zrnca i folne kiseline koja je bitna za stvaranje ćelija. Bogat je kalijumom koji je bitan za zravlje srca i krvni pritisak i najzad sarži mangan koji je bitan za zdravlje tkiva i kostiju. Nije slučajno što upravo crni luk pronalazimo u svakodnevnoj ljudskoj ishrani.

 

0

GORE