Povrće bogato proteinima
0
Povrće bogato proteinima

Povrće bogato proteinima neophodno je za zdrav život čoveka.

Proteini ili belančevine predstavljaju gradivni element svakog tkiva u organizmu. Što znači da su oni glavna komponenta naših mišića, kože, unutrašnjih organa, pre svega srca i mozga, ali i očiju, kose i noktiju. Bez njih imuni sistem ne bi mogao da stvori antitela neophodna za borbu protiv infekcija. Takođe, imaju važnu ulogu u regulaciji šećera u krvi, metabolizmu masti i obezbeđivanju energije koja je potrebna za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Proteini su, zapravo, organski molekuli koji se sastoje od 22 aminokiselinske podjedinice. Neesencijalne telo proizvodi samo. Dok njih 9 su esencijalne i moramo ih uneti putem hrane. Zbog toga vama Pijaca Obrenovac otkriva koje je povrće bogato proteinima.

Koliko nam je proteina dovoljno u toku dana?

Preporučena dnevna doza zavisi od niza faktora, kao što su godine starosti, pol, fizička aktivnost, građa tela, pa i celokupno zdravstveno stanje.

Ipak, uopšteno gledano, odraslom čoveku u proseku je potrebno 0,8 g proteina po kilogramu telesne težine. Odnosno, muškarcima oko 56 g proteina dnevno, a ženama 46 grama. Kod ljudi koji se bave sportom i teškim fizičkim radom ova vrednost je veća. Ona se kreće od 1,4 do 2 g proteina po kilogramu telesne težine. Veća količina potrebna je i trudnicama i dojiljama – 72 g.

Povrće bogato proteinima

Dnevni unos proteina kod beba iznosi oko 10 g. Za decu školskog uzrasta od 19 do 34 g, a za tinejdžere od 46 do 52 g dnevno.

Nedostatak proteina izaziva probleme sa kožom, kosom, noktima i pad imuniteta. To može da dovede do ozbiljnih tegoba.

Mahunasto povrće bogato proteinima

Iako mnogi proteine vezuju isključivo za namirnice životinjskog porekla, oni se u većim ili manjim količinama nalaze u svakoj vrsti hrane. Jedino nisu zastupljeni u rafiniranim šećerima i mastima.

Istraživanja su pokazala da je mahunasto povrće bogato proteinima. Tako da može u potpunosti da zadovolji dnevni unos. 100 grama soje sadrži 11 grama proteina. Ista količina crnog pasulja ima 9 g proteina, a belog oko 7,5 g. Leblebija je najveći izvor proteina među mahunarkama – čak 16 g.

Zeleno povrće bogato proteinima

Svima je dobro poznato da zeleno povrće obiluje vitamina A, C i E. Zatim, folnom kiselinom, kalijumom, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom i drugim mineralima. Ne čudi što ima višestruko blagotvorno dejstvo za zdravlje.

Naučnici su otkrili da ishrana bogata zelenim povrćem jača imuni sistem, braneći nas i od kancerogenih bolesti. Upravo su proteini koji se nalaze u ovom povrću zaslužni za to.

Povrće bogato proteinima

Kelj sadrži 4,3 g proteina u 100 g, brokoli oko 3 g, spanać oko 5 g. Najbogatije zeleno povrće proteinima jeste grašak. 100 g sadrži 8 g proteina. Dok je u špargli najmanja količina, samo 2 g.

Najkvalitetnije povrće bogato proteinima

Pijaca Obrenovac može se pohvaliti najvećom ponudom uvek svežeg povrća bogatog proteinima. Ono po čemu se izdvaja od drugih jeste dostava povrća na kućnu adresu.

Naime, svesni smo da brz životni tempo ne ostavlja ljudima dovoljno vremena za nabavku hrane. Zato pružamo mogućnost svojim sugrađanima da poruče putem interneta željene namirnice. A mi vam garantujemo besplatnu dostavu u najkraćem roku.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

0

GORE